Draadloze afstandbesturingen vervullen in de ogen van veel mensen louter en alleen een luxe functie. Niets is echter minder waar. Zeker in de wereld van transporttechniek en hijswerktuigen worden ze vaak toegepast uit veiligheidsoverwegingen.

Soms is het belangrijk dat de bediener enige afstand tot de kraan of de last kan bewaren. Denk hierbij aan gietkranen waarbij een gietpan met gesmolten metaal aan de kraan hangt. Door de grootte hitte en gevaar voor spatten is het bewaren van afstand belangrijk.

Ook kan het bij lasten met grotere omvang het overzicht vergroten indien men de situatie van een afstand in ogenschouw kan nemen.

40457-29Daarnaast zijn er nog situaties waarbij de aanwezigheid van een kabel praktisch niet mogelijk is, bijv. als de kraan zich boven stellingen of machines beweegt. Bij een kraanrijsnelheid van meer dan 63 m/min is een bediening dmv van een drukknopkast met kabel verboden. Een cabine of een draadloze afstandbesturing zijn dan de opties.

Communicatie kan plaats vinden op basis van twee principes, t.w. infrarood en radiografisch. Het belangrijke verschil is dat een infrarood signaal enigszins op de ontvanger gericht moet worden, terwijl radiografisch richtingsongevoelig is. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Voordeel van infrarood is dat men in principe altijd zichtcontact houdt met de kraan. Bij een radiografische zender kan men in principe met de rug naar de kraan staan terwijl men deze bedient. Indien er echter de nodige obstakels op de werkvloer aanwezig zijn, wordt het 'zichtcontact' tussen zender en ontvanger al snel een nadeel. Bij buitenbedrijf kan infrarood gestoord worden door zonlicht.

De toepassing van radiografische installatie heeft die van infrarood in aantal ver overtroffen. Hierbij speelt het gebruiksgemak en de gunstigere prijs een grote rol.

De toepassing van afstandbesturingen heeft de laatste jaren een vlucht genomen, mede door de verbeterde technologie en de daling van de prijzen. Op het gebied van afstandbesturingen hebben wij diverse merken in ons leveringsprogramma, n.l. SAGA, TELETEC, NBB en DEMAG.

Wij beschikken over een eigen service en reparatiedienst voor afstandbesturingen waarmee wij snel besturingen kunnen herstellen en controleren. Een draadloze bediening is immers moeilijk misbaar.

info-aanvraag-over