Onderstaande grafiek geeft de daadwerkelijke lichtopbrengst in Lumen weer, waarbij een vergelijking wordt gemaakt tussen enerzijds 2 stuks 150 W LED straler en anderzijds een 400 W HQI lamp.

grafiek1

Een HQI lichtbron straalt zijn licht in alle richtingen. Er is een goede reflector nodig om het licht in de goede richting te weerkaatsen. Hierbij gaat altijd een deel van het licht verloren. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de kwaliteit en staat (vervuiling/stof) van de reflector. In de grafiek zijn we uitgegaan van een zeer hoogwaardige reflector met een rendement van 92% van het totale licht dat de HQI lichtbron uitstraalt. In de praktijk halen de meeste armaturen dit rendement niet; hierdoor zal een HQI armatuur in werkelijkheid minder presteren dan de bovenstaande grafiek doet vermoeden. Een LED geeft op zich al gericht, uni-directioneel licht, waardoor het effectieve rendement dus hoger is; een reflector is niet van belang.

Vanwege het hoge verval, wordt bij HQI verlichting aanvankelijk gekozen voor een hoger te installeren vermogen om na verval nog voldoende rest-opbrengst te hebben. Bij LED verlichting is het, vanwege het geringe verval niet noodzakelijk een reserve te nemen in het te installeren vermogen. Hierdoor is nog een extra energie-besparing mogelijk.