kabeltrommel
Wij voeren een groot assortiment kabeltrommels in ons programma. De kabeltrommels zijn voorzien van een veerlichaam of een elektro-motor voor het automatisch opwikkelen van de kabel. De kabel is z.g. speciale trommelbare kabel, welke veelvuldig op- en afwikkelen toelaat zonder aderbreuken. Voor het contact met de vaste wereld wordt de trommel voorzien van een sleepringlichaam. Het aantal sleepcontacten voor stuursignalen kan oplopen tot 100 of meer! De kabeldiameter gaat tot 35 mm² voor de veerkabeltrommels en maximaal 300 mm² voor de motorkabeltrommels. Trommels worden veel toegepast voor verticale toepassing, bijvoorbeeld het voeden van een hijsgereedschap (magneet, tang) aan de haak van een bovenloopkraan. Ook voor voeding van portaalkranen in binnen- of buitenopstelling worden kabeltrommels toegepast. De kabel wordt dan bij het afrollen in een goot in de vloer afgelegd waardoor er geen obstakels op de vloer zijn voor bijvoorbeeld vrachtwagens of heftrucks.

Speciale toepassingen
Momenteel zijn er diverse systemen welke bussignalen, RS232 of RS485 signalen storingsvrij over een sleepleiding of sleepringlichaam kunnen overdragen. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van speciale processor gestuurde dataversterkers voor veldbus systemen via sleepleiding of sleepringen. Deze compenseren de overgangsweerstand tussen koperstrip en koolborstel van de afnemer. Tevens worden eventuele fouten in de overdracht uitgefilterd.

Laatste ontwikkeling zijn de contactloze systemen voor energie- en data-overdracht. Stroomafnemer en koker hebben daarbij geen fysiek contact meer.
De energie-overdracht werkt met inductie. Zowel baan als afnemer vormen een soort spoel welke naast elkaar voortbewegen. Zo wordt als het ware een transformator gevormd en de energie van de ene spoel naar de andere overgedragen zonder fysiek contact.

Bij de data-overdracht is het principe vergelijkbaar met een zender-ontvanger waarbij de signalen worden overgezonden. Deze systemen staan nog in de kinderschoenen en zijn nog niet altijd zonder meer inzetbaar.

Het mag duidelijk zijn dat dit systeem geen mechanische slijtage kent, door het ontbreken van fysiek contact tussen de delen. Tevens zijn zeer hoge snelheden mogelijk, is het systeem geruisloos, en kan het zelfs onder water worden toegepast !

info-aanvraag-over