Elmec krijgt regelmatig de vraag voor oplossingen voor het handelen van een specifiek product. Zo zijn wij continue bezig met de engineering en fabricage van hijsjukken voor diverse klanten en toepassingen. In samenwerking met de klant wordt vastgelegd wat het eisenpakket van het juk is, welke producten op welke wijze gehandeld worden. De uitvoering varieert van eenvoudig tot complex en instelbaar. Indien nodig wordt er een prototype gebouwd waarmee testen worden uitgevoerd en eventuele verbeteringen uitgedacht.Indien de uitvoering akkoord is bevonden, wordt het hijsjuk in productie gegeven.

Onlangs hebben wij nog een statisch hijsjuk ontworpen voor het opnemen van een grote diversiteit aan betonelementen met diverse afmetingen en gewichten tot max. 3.400 kg. Afhankelijk van het betonelement wordt gehesen met 2 of 4 hijskettingen. De geometrie en het zwaartepunt van het hijsjuk is zo bepaald dat bij het hijsen de hijshaak zich recht boven het zwaartepunt van het betonelement bevindt.

Deze betonelementen worden gebruikt voor het afdekken van kelders in een productieruimte. I.v.m. onderhoud aan machines is het soms nodig deze betonelementen te verwijderen. Omdat er een zeer grote variatie aan afmetingen en aanpikpunten is, kwam het verzoek er één universeel toepasbaar juk voor te ontwerpen om zo te sparen op de kosten voor verschillende diverse losse jukken. Dit resulteerde in een juk met diverse aanpikpunten en een contragewicht zodat alle betonelementen tot 3.400 kg kunnen worden aangepikt en veilig verplaatst.