De vraag: een hulpmiddel om zware producten op een grote CNC-freesmachine te plaatsen. De oplossing van Elmec: een vrijstaande staalconstructie met bovenloopkraan en stroombaan.

 

Modelmakerij Gommans in Tegelen maakt modellen en prototypen van hout, metaal en kunststof of een combinatie daarvan, met een extreem hoge nauwkeurigheid. In haar branche behoort het bedrijf tot de top van Nederland. Een van de machines die Gommans gebruikt, is een grote CNC-freesmachine. De te frezen producten werden tot voor kort met een heftruck op het bed van de frees geplaatst. Maar doordat de producten steeds groter en zwaarder werden, was dit niet langer de juiste methode.

Het bedrijf vroeg Elmec om een takel/kraan te installeren. Samen met Gommans zijn we tot een staalconstructie gekomen met een lengte van 13 meter, een breedte van 5 meter en een hoogte van 5 meter. Daarbovenop is een bovenloopkraan geïnstalleerd. De constructie is zo geplaatst, dat de producten eenvoudig en veilig op het freesbed geplaatst kunnen worden. De kraan kan een werklast van 4.000 kilogram dragen; het probleem van Gommans is daarmee opgelost.